[O1] słabo świecące ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bubuDE
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 763
    • Octavia III (5E3)
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Sebastian_S, poszukalem dla Ciebie adresu pod ktorym kupisz poszukiwany zestaw 55W za zarowke H3, zarniki 4300 lub 6000: http://electronicx.de/index.php?cat=...1a2343756084e3 .
    PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• lonerr
      Rider
      • 2006
      • 402

A ja jeszcze odkryłem dzisiaj, że brak poziomowania w prawym reflektorze .... chyba zdechł silniczek - wymieniałeś to może ? jest to w ogóle wyjmowalna część Xenona ?

Bo jak nie to mam jeden poziomujący, a drugi nie - ale świecą ładnie bo sobie troszkę podniosłem tymi śrubeczkami co mówiłeś ....
      Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
      Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Bo jak nie to mam jeden poziomujący, a drugi nie - ale świecą ładnie bo sobie troszkę podniosłem tymi śrubeczkami co mówiłeś ....
        A czy ktoś wiec czy w xenonach w O2 FL tez można regulować śrubkami? Chodzi mi o przystosowanie świateł do lewostronnego ruchu.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• Sebastian_S
          Ambiente
          • 2009
          • 172

Zamieszczone przez lonerr
          A ja jeszcze odkryłem dzisiaj, że brak poziomowania w prawym reflektorze .... chyba zdechł silniczek - wymieniałeś to może ? jest to w ogóle wyjmowalna część Xenona ?
          Ja też po zakupie nie miałem poziomowania w prawym reflektorze (pasażera), rozkręciłem, wymieniłem żarnik, przeczyściłem styki, połączyłem mocniej samochód z gniazdem reflektora i działa. Pewnie coś nie łączyło.

Zamieszczone przez bubuDE
          Sebastian_S, poszukalem dla Ciebie adresu pod ktorym kupisz poszukiwany zestaw 55W za zarowke H3, zarniki 4300 lub 6000: http://electronicx.de/index.php?cat=...1a2343756084e3 .
          No to dupa, bo już zamówiłem zwykłe Może następnym razem...

Komentarz

• lonerr
            Rider
            • 2006
            • 402

Sprawa pozycjonowania się usunęła - wykręciłem reflektor, wyjąłem wtyczkę od silniczka krokowego, skręciłem - podłączyłem wiązkę i działa -- Złośliwość rzeczy martwych

Komentarz

• Sebastian_S
              Ambiente
              • 2009
              • 172

DUAL XENON: ORI-xenon (mijania) 4300K + HID H3 6000K

[center:72957158b3]Załączę trochę zdjeć z przeróbki przeciwmgielnych H3 na HID 6000K, a jak będę miał
              chwilę czasu to uzupełnię opis krok po kroku. Edite (zrobiłem mały opisik). Zaznaczam, że przeróbka dotyczy
              zespolonych śwateł przeciwmgielnych, które w OCTAVI I są wyposażone w projektor soczewkowy.
              PS. Główne światła - mijania to ORI xenony 4300K - D2S Philipsa

PS2. kupiłem 6000k, bo sprzedawca najniższe barwą tylko takie miał w wersji H3,
              zmienieje sobie na 4300k same żarniki, jak tylko kupie gdzie - jakoś lepiej mi pasuje ori barwa.
              Chociaż po kilkusekundowym przepaleniu świeci praktycznie na biało i nie ma już dużej różnicy... [/center:72957158b3]

[center:72957158b3]
              Zakupiony zestaw HID H3 Lux-pro 6000k

Jeden komplet HID'u

Reflektor, widok od tyłu. Należy odkręcić śrubki obudowy i rozłożyć reflektor na dwie części

Rozpinamy krótkie kable, tak aby dostęp do wnętrza reflektora był wygodny.
              Kabelek na zdjęciu najbardziej przeszkadza - jeden z krótszych

Masa od przeciwmgielnej, zdejmujemy z cylinderka

Masa od przeciwmgielnej, zdejmujemy z cylinderka

Przewód – plus’owy od przeciwmgielnych

Wypinamy żarówkę H3 55W

Zabezpieczony żarnik HID’u

Komplet do jednego z reflektorów.

Wyjmujemy żarnik – w tym zestawie jeden z okręgów plastikowych musiałem przeciąć.

Umieszamy żarnik HID’u w miejsce H3

Przewody zasilające HID:
              - czarny masa
              - niebieski plus.

Niebieski plusowy HID’u łączymy z czarnym kablem o płaskiej końcówce od przeciwmgielnych.

Czarny, masowy od HID’u łączymy z „brązowym” zakończonym cylindrycznie
              od przeciwmgielnych. Wciskamy go w przerwę w cylinderku.

Połączenie zasilania zestawu HID z zasilaniem przeciwmgielnych.

Izolacja przewodu masowego.

Odkręcamy, aby był lepszy dostęp do miejsca, gdzie umieścimy przetwornicę HID’u

Widok na żarówkę świateł postojowych W5W i długich H1.

HID (okablowanie, przetwornica).

Miejsce na przetwornice od HID’u.

Rozmieszczenie okablowania przetwornicy.

Widok na umieszczoną przetwornice HID i jej okablowanie w reflektorze.

Podłączenie zasilania żarnika do przetwornicy – duża czerwona złączka.

Rozmieszczenie zestawu HID w obudowie reflektora.

Weryfikacja i ewentualne ustawienie świateł.

[/center:72957158b3]

[center:72957158b3]FILMIKI:
              1

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

2
              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

3

4

5
              http://www.youtube.com/watch?v=sNhB4deAZiU[/center:72957158b3]

[center:72957158b3]PS. Dodatkowe zdjęcia:

[/center:72957158b3]

Komentarz

• lonerr
                Rider
                • 2006
                • 402

Ja powiem tylko tyle - Bi Xenon już jest przeszłością - teraz się montuje DUAL XENON

- wypaśny mod
                - szacuneczek
                - też sobie kiedyś zrobię

za 300 zł mieć przeciwmgielny xenon fajna sprawa

Reportaż będzie dokładny i udany dla potomnych

Pozdrawiam

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Sebastian_S, pokaz jeszcze zdjecie tylu obudowy lampy p.mglowej z zaznaczona dolna sruba do regulacji poziomu swiecenia.

Komentarz

• Sebastian_S
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 172

Sebastian_S, pokaz jeszcze zdjecie tylu obudowy lampy p.mglowej z zaznaczona dolna sruba do regulacji poziomu swiecenia.
                    Na wcześniejszej stronie (nr 3) w tym temacie jest, dodałem jak robiłem opis odnosnie osobnej regulacji przeciwmgielnych.

Komentarz

• bubuDE
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 763
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Rzeczywiscie. Uprzedziles mnie ze zdjeciami. Wczoraj po pracy skopiowalem swoja lampe ze wszystkich stron. Mialem jedna,prawa wyjeta juz od dawna po tym jak trafilem zwierzaka i serwis zalozym mi nowa. Nie mam malych przetwornic i nie wiem czy dam rade upchac do srodka

Komentarz

• Sebastian_S
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 172

Wczoraj sprawdzałem ze znajomym jechałem za nim z daleka i z bliska na dualu i mówił że ok - nie razi. Jednak jak dojeżdżam do innego auta to widzę, że komplet świeci trochę za wysoko (bo podniosłem lampy) - więc automatycznie wszystko poszło w górę. Dodatkowo przeciwmgielne podniosłem osobno, tak że świeca prawie na identyczną wysokość co mijania - obniże je troszkę przy okazji rozkręcania.
                        PS. Coś ta firma u której zamówiłem odbłyśnik w kulki leci. Dobrze, że nie zabuliłem z góry.

Edite 2009.12.05
                        Znalazłem fajne miejsce na aparacik nad kierownicą :szeroki_usmiech - dzięki czemu zrobiłem trochę lepszy filmik z jazdy Musze skombinować kamerkę...

Obniżyłem nieco lampy, jeszcze tylko muszę postojówki wymienić na diodowe - polecacie jakieś ?

Dziś sprawdzałem także jak widać światła z daleka (moje kochane dziewcze mi pomagało ) No i z większej odległości zlewają się nie widać dwóch odrębnych kolorów, czy źródeł światła. W sumie to już kilku metrów nie da się odróżnić, że jeden ma 4300k, a drugi 6000k. Tylko z bliska widać nieco inne barwy, które po rozświetleniu się jeszcze mniej od siebie odstają kolorystycznie.

PS. Nie zmieniałem bezpiecznika, dalej mam 15. Co ma na celu zmiana na większy?

Dual xenon w akcji:

Komentarz

• bubuDE
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 763
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przetwornica podczas swojego startu przez pierwsze sekundy pobiera wiekszy prad niz zimna zarowka H3. Dlatego wymienia sie go na wiekszy. Pozniej kompletny uklad pobiera mniej niz wspomniana zar. H3.

Komentarz

• Sebastian_S
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 172

No to wymieniłem prawy odbłyśnik xenonu i wreszcie oba świecą jednakowo dobrze.

"Nowy" - używka:

Stary - zmatowiały i przepalony:

PS.
                            Przetwornica podczas swojego startu przez pierwsze sekundy pobiera wiekszy prad niz zimna zarowka H3. Dlatego wymienia sie go na wiekszy. Pozniej kompletny uklad pobiera mniej niz wspomniana zar. H3.
                            Ok, ale jeśli się włącza na obecnym? Nic nie mruga, żarniki się odpalają.

Na jaki zmienić, przy przeciwmgielnych normalnie jest 15W. No i czy nie jest tak, że bezpiecznik dobrany jest optymalnie do danej instalcji, aby to on się przepalił, a nie inny element?

Zauważyłem tylko, że na początku jest słabe światło, a dopiero po kilku sekundach "pełna moc" i odbarwienie. Ori praktycznie od razu jest maksymalnie rozświetlony, tylko zmienia wybarwienie po kilku sekundach.
                            PS
                            Znajomy, który ma SLIM HID w przeciwmgielnych również zauważył taki efekt rozświetlania u siebie. Wiec prawdopodobnie, jak stwierdził wpływ na to ma przetwornica typu slim.

[center:cfebf01b14]---------------------------------------------------------------------

[ Dodano: Sob 19 Gru, 09 20:32 ][/center:cfebf01b14]
                            Teraz ORI xenonki świecą wyśmienicie. Pamiętam na początku jak kupiłem auto, to była tragedia i musiałem nocą na przeciwmgielnych jeździć :diabelski_usmiech .

Wstawiłem filmik z dualem w zimie na śniegu jak świeci :szeroki_usmiech :

Komentarz

• bubuDE
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 763
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jezeli nie masz klopotow to tak zostaw, nie proponuje wymiany na wiekszy jezeli wsjo gra. (15Amperow- litera W oznacza moc np. zarowek, ogrzewanie siedzenia).Poza Polske Twoj link jest blokowany.

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Poza Polske Twoj link jest blokowany.
                                Mnie działa - UK.
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Sebastian_S
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 172

No, przez muzykę w Niemczech.
                                  Twój film wideo DUAL XENON in Winter - OCTAVIA, ORI 4300k Philips D2S + FOGLAMP 6000K HID może zawierać treść, która należy do tych właścicieli treści lub jest przez nich licencjonowana:
                                  Właściciel treści: Sony Music Entertainment Typ: Treść audio
                                  Właściciel treści: WMG Typ: Treść audio
                                  W wyniku tego Twój film wideo jest zablokowany w tych lokalizacjach:
                                  Germany

Komentarz

• bubuDE
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 763
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Poza tematem: mam zablokowana strone- www.stig.pl , byc moze tylko u mnie?

Komentarz

• Sebastian_S
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 172

U mnie działa.

Komentarz

• lonerr
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 402

no muza przednia - światełka ładnie się odbijają od śniegu

Masz tam tyle fajnej drogi i równej, że aż się prosi o .... szkoda, że nie ma tylnego napędu byłoby jeszcze pikniej

Komentarz

• Sebastian_S
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 172

Jezeli nie masz klopotow to tak zostaw, nie proponuje wymiany na wiekszy jezeli wsjo gra. (15Amperow- litera W oznacza moc np. zarowek, ogrzewanie siedzenia).
                                          Hmm, dziś zauważyłem, że lewy HID-przeciwmgielnych (od strony kierowcy) nie wystartował za pierwszym razem. Więc chyba jednak zmienie na 20A, tylko żeby się co innego wtedy nie zjarało ? (o faktycznie wcześniej napisałem "W" ops: )
                                          Zamieszczone przez lonerr
                                          no muza przednia - światełka ładnie się odbijają od śniegu
                                          No na śniegu to już wogóle bajka (na jasnym asfalcie też).

PS. Chyba żarniki HID'ów się trochę rozpaliły, bo świecą jaśniej niż po założeniu. Hmm? :roll:

Komentarz

• lonerr
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 402

w sumie o tym, że nie zastartowało to na forum przy montowaniu xenona do motocykla, znaczenie ma również długość przewodów od przetwornicy .... - nie wiem jak w HIDach do auta, może bezpiecznik faktycznie nie wydala ;|, ale to na moje oko powinien przy starcie się po prostu przepalić jakby to tak go obciążało ...

Komentarz

• bubuDE
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 763
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

lonerr, masz racje, tak samo jest, i w aucie, i w moto. Jezeli przekroj kabla obliczony jest dla pradu 2x4A dla dwoch zarowek a przetwornice strzelaja przy starcie 2x8A lub wiecej to na dlugosci tych kabli wytraca sie cieplo zamiast spokojnego przeplywu I. Po dluzszym postoju gabloty napiecie spada do 12,5V dlatego poranny start lamp tym bardziej bywa zawodny. Bezpiecznik ma okreslony czas na zjaranie sie, kable w tym wypadku dzialaja jak opornik ograniczajacy prad w obwodzie. W mojej Yamaha prowadzilem dodatkowe kable do lampy przedniej bo pik spadku napiecia lub przepieciowy wprowadzal zaklocenia na wyswietlaczu.

Komentarz

• Sebastian_S
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 172

Kolejna "modyfikacja" reflektorów. Tym razem postojówki W5W Philipss blue vision zostały podmienione na ledy (Postojówki LED W5W CAN-BUS) z linku poniżej:

Ogólnie z daleka jak się patrzy to OK - barwy się zlewają. Z bliska, kilku metrów, - widać zabarwienie na niebiesko i nie pasuje do xenonu. Czy to ORI 4300k, czy też nawet do HIDu 6000k w przeciwmgilenych. Oczywiście jak auto jest w ruchu , to nikt tego nie zauważy, barwy się zleją. Prawdopodobnie ładnie to wygląda jak postojówka jest tuż obok świateł mijania. Tylko wtedy i tak najlepiej zmeinić żarnik na chyba minimum 8000k, bo do moich dwóch żarników LED barwą nie pasuje - jest niebieskawy. Jak ktoś nie patrzy na reflektor z bliska to mu to będzie obojętnie, bo i tak bardziej pasuje niż zwykła w5w. Najlepiej jakby LED miał kolor biały. Zna ktoś z Was taki?

Teraz kilka fotek
                                                barwy na zdjęciach dziennych praktycznie jak w rzeczywistości, PS. jak świeci tylko LED - postojówka w dzień, to się wydaje, że jest biała. : :
                                                [center:915fcfb04d]

ZDJĘCIA W NOCY
                                                z bliska jak aparat złapał ostrość, tylko intensywność postojówki na zdjeciach jest za duża. Z bliska LEDY nie pasują do xenonów,
                                                no chyba że ktoś ma 8000k w górę... U mnie na mijania jak wspomniałem 4300k
                                                orginalnie, a w HID h3 6000k. Z daleka wszystko się zlewa.

[/center:915fcfb04d]

Komentarz

• bubuDE
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 763
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Na tych ostatnich fotkach rzeczywiscie na niebiesko popalają. Masz O1, nie musiales kupowac ledow dla O2, zostaloby Ci w kieszeni.

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Sebastian_S
                                                    Kolejna "modyfikacja" reflektorów. Tym razem postojówki W5W Philipss blue vision zostały podmienione na ledy (Postojówki LED W5W CAN-BUS) z linku poniżej:
                                                    http://forum.octaviaclub....w5w+led&start=0
                                                    Nie wiem czemu świecą Ci na niebiesko. Na aukcji wyraźnie jest napisane, że są białe...
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...